Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El comerç a Sallent: reconvertir-nos o morir

OPINIÓ: Marta Busquets |

Vivim moments de canvis constants i, ens agradi o no, el sector del comerç els hem d’afrontar. Ho hem patit de primera mà amb la pandèmia i ens ha trasbalsat la vida tal com la coneixíem. I hem hagut d’escollir: reconvertir-nos o morir. Però res ens podia fer pensar que aquest any seria tan diferent de l’anterior.

En molts sectors econòmics, els preus de venda han de ser competitius i ajustats. Evidentment, la competència de les grans multinacionals, que gaudeixen de molts avantatges fiscals, i les vendes des de plataformes digitals fan que el petit comerç tingui més dificultats per mantenir les portes obertes.

Quan la pandèmia va arribar, va agafar a tothom d’imprevist. No érem a temps d’anular les comandes i ja teníem el 70% de la botiga amb la campanya de primavera. Som una peça d’una cadena i hem d’assumir la responsabilitat cap als nostres proveïdors. Per tant, quan ens van obligar a baixar la persiana, ja teníem el producte i els compromisos adquirits.

Tots els comerços de productes no indispensables vam tancar la font d’ingressos de cop. Tot i que el comerç on-line seguia funcionant, la majoria de botigues de Sallent no tenim pàgines de venda digitals. Mentrestant, les grans multinacionals ofereixen més comoditats al client però a la vegada deshumanitzen el comerç, destrueix la vida de poble o i precaritzen molts llocs de treball. Novament el ric és cada vegada és més ric i el pobre, més pobre.

“Fem Poble ha promogut mesures per a reactivar el comerç i les ajudes socials”

Marta Busquets

Ara és el moment de garantir la supervivència de les petites empreses i autònoms de Sallent. Per això, Fem Poble vam proposar 60 mesures al govern per a pal·liar els efectes de la COVID-19 en tots els àmbits, i també en el comerç. Però un mes després moltes d’aquestes mesures encara no s’han activat. L’Ajuntament va tard en distribuir vals de compra per utilitzar en comerços sallentins, en obrir activament una Oficina d’Assessorament per autònoms i petites empreses, en impulsar un programa de reconversió del comerç i en fer una enquesta a la població per conèixer la realitat i les necessitats dels sallentins.

Els petits comerços que cada dia aixequem la persiana no hem rebut una resposta efectiva per part de les institucions en el moment que ho necessitàvem. Hem rebut informacions contradictòries i confoses, que ens han fet sentir desconcertats. Per sort, des del comerç associat del poble hem rebut i ofert el suport necessari, les informacions més detallades i esclaridores i s’han fet iniciatives molt boniques que eixamplaven el sentit de comunitat.

D’aquesta situació, al final, n’hem après moltes coses: ser més conscients del què hi ha darrera de cada producte que comprem i de la importància del comerç de proximitat. És important que prenguem consciència de que cadascun de nosaltres donem vida al poble i que és molt necessari que no deixem d’anar als comerços i restaurants que tenim a la nostra vila.

Si volem un poble viu, donem-li vida!