Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fem Poble dona suport a les demandes dels miners del Bages

La candidatura municipalista s’ha reunit amb els dos comitès d’empresa i exigeix una solució urgent sense acomiadaments
 
Fem Poble i la CUP exigeixen responsabilitats a Iberpotash i Montajes Rus –l’empresa subcontractada amb més treballadors a Vilafruns- després que, en els darrers dos mesos, s’hagin produït tres accidents, dos dels quals mortals. També ho exigeix al departament de Treball i al d’Economia.
 
S’han reunit aquest matí amb representants sindicals de les dues empreses. A la sortida, han fet seva la denúncia dels treballadors, que asseguren que, en els darrers anys, ICL ha deixat d’invertir en seguretat a la mina ja que el seu tancament està previst pel 2022. En aquest sentit, la formació demana que els treballadors subcontractats -2 de cada 3- passin a ser d’ICL i que no s’aprofiti la situació per fer acomiadaments col·lectius.
 

Que no se silenciï ni se soterri la problemàtica de la mina“. Aquesta és la petició del regidor de Fem Poble a Sallent, Guillem Cabra, després de la reunió que ha mantingut, juntament amb altres membres de la CUP a la Catalunya Central i el diputat Vidal Aragonès, amb representants sindicals d’Iberpotash i Montajes Rus.

Precisament, en el ple municipal de la setmana passada, Fem Poble va presentar una moció per crear una comissió d’investigació sobre la seguretat a la mina de Sallent, però ERC –que és qui governa al poble amb majoria absoluta- i Junts Per Catalunya la van tombar perquè consideraven que ara no era el moment de discutir sobre aquest tema i preferien fer-ho més endavant.

“La subcontractació acaba sent igual que la mort, sobretot en sectors com la mineria o la química”

VIDAL ARAGONÈS

Fem Poble creu que cal depurar responsabilitats pels darrers accidents mortals que ha patit la mina, i asseguren que Iberpotash i Montajes Rus en són responsables, com també el departament de Treball i el d’Economia. Ara fa tres setmanes, la CUP van demanar la compareixença al Parlament dels consellers Chakir el Homrani i Àngels Chacón. De moment, aquesta petició segueix el seu curs habitual i els cupaires asseguren que “no entendrien que no es fes”.

En la seva intervenció, el diputat Vidal Aragonès s’ha compromès a continuar amb la tasca de “fiscalització” de la CUP, i s’ha fet seva una de de les reivindicacions dels treballadors: que s’acabi amb la subcontractació. “La subcontractació acaba sent igual a mort, sobretot en sectors com la mineria o la química”, assegura.

Per això, Fem Poble reclama que els treballadors de Montajes Rus deixin de ser subcontractats i passin a ser d’ICL, i que no s’aprofiti l’ocasió per fer acomiadaments col·lectius. De fet, aquest mateix dilluns, la Intersindical ha denunciat 66 acomiadaments de treballadors de Montajes Rus com a conseqüència de la mort dels dos treballadors, ja que la mina, des del darrer accident, està tancada i, de moment, sense data de reobertura.

Convocatòria urgent del Fòrum de la Mineria

Per altra banda, des de Fem Poble, Cabra també ha demanat la convocatòria “urgent i imprescindible” del Fòrum de la Mineria per tal d’escatir responsabilitats i saber, de primera mà, quins plans de continuïtat i opcions de futur es planteja Iberpotash pel que fa a la mina de Vilafruns.

Leave a comment