Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Un any de govern d’ERC a Sallent sense rumb clar

Hem perdut 12 mesos importants per revertir el model de poble i aplicar noves polítiques de canvi i d’esquerres

Ara fa un any de la constitució del nou Ajuntament, amb un nou equip de govern d’ERC. Dotze mesos després, la candidatura de Fem Poble estem decebuts amb la línia política del nou govern. No han aprofitat el primer any per planificar el nou model de poble, amb un canvi que aportés polítiques d’esquerres i de participació ciutadana a Sallent.

Un any després, el govern encapçalat per Oriol Ribalta encara no ha fet públic el seu Pla de Govern. No han explicat quins projectes tenen per Sallent i quines accions prioritzen. El canvi més destacable que veiem és que ara els regidors hi són. Però l’acció de govern navega sense un horitzó marcat.

Com que no podem valorar els objectius i prioritats d’ERC, analitzem les accions que han dut a terme, resumides en deu punts:

  SOUS

La primera decisió del govern va ser apujar-se el sou un 63% i mantenir els sous encoberts de 1.000€ als regidors que no tenen dedicació a l’Ajuntament. A la vegada, van eliminar la meitat dels plens municipals, en una mostra de falta d’ètica política i una concepció molt restrictiva de la democràcia participativa.

  PRESSUPOST

La primera decisió del govern va ser apujar-se el sou un 63% i mantenir els sous encoberts de 1.000€ als regidors que no tenen dedicació a l’Ajuntament. A la vegada, van eliminar la meitat dels plens municipals, en una mostra de falta d’ètica política i una concepció molt restrictiva de la democràcia participativa.

  PRIVATITZACIONS

El nou govern avança en la privatització de serveis municipals. Han externalitzat el casal d’estiu i el curs d’accés a cicles formatius. A més, ara teníem l’oportunitat de municipalitzar la recollida d’escombraries però ERC ja ha decidit que el mantindrà amb una empresa privada.

  PLA DE JOVENTUT

Han aprovat un pla de joventut que la mateixa regidora Tardà va reconèixer al Ple que estava mal fet. es Un document fet d’esquena als joves i que no respon a les seves necessitats. Tot i admetre-ho, el govern va tirar endavant amb aquest pla.

  CONTRACTACIONS

Han contractat a dit, sense concurs públic, un tècnic de comunicació. Casualment és un destacat militant d’ERC i ja treballa en un altre ajuntament liderat pel seu mateix partit.

  PISTA DE GEL

La instal·lació d’una pista de gel durant la Fira de Santa Llúcia amb un cost de 10.000€. El govern ho va vendre com una iniciativa per promocionar el comerç, però l’acció va ser un despropòsit que no responia a cap necessitat real.

  PARTICIPACIÓ

Durant un any no han convocat cap Assemblea Municipal Oberta. Tampoc han engegat cap procés participatiu per obrir l’Ajuntament al poble, amb transparència i democràcia directa.

  IMPOSTOS

Els impostos que recapta l’Ajuntament (les ordenances) s’han aprovat sense aplicar-hi el criteri de fiscalitat progressiva. És a dir, que qui més té més paga. Seria una bona mesura de justícia fiscal.

  PLA DE XOC

Durant la pandèmia del coronavirus han gestionat raonablement bé l’emergència diària. Han hagut d’afrontar un dels moments més durs dels últims anys. Tot i això, ha faltat lideratge per abordar la consegüent crisi econòmica i social. Hem sigut els grups de l’oposició els qui hem impulsat el Pla de Xoc per fer-hi front. Fem Poble vam presentar-hi 60 mesures.

  RESIDÈNCIA I HABITATGE

Per últim, i no menys important, no aborden els grans problemes de Sallent. Continuem sense un pla d’habitatge que aturi la davallada de població. A més durant un any només ens han convocat a una única reunió per parlar de la nova residència.

“Veiem el nou govern d’ERC com un govern d’aparador; més preocupat pel què diran que no de transformar políticament Sallent”

FEM POBLE

En resum, veiem el nou govern d’ERC com un govern d’aparador, de Facebook i Instagram; més preocupat del què diran que no de transformar políticament Sallent. No hi visualitzem una aposta per objectius d’esquerres, sinó que segueixen la línia de l’anterior govern de Saldoni. És un govern de gestió, sense rumb polític, acomodat en la majoria absoluta.

Fem Poble estem molt decebuts d’aquest primer any de govern d’ERC. Per això continuarem fent propostes i treballant amb la responsabilitat d’enfortir Sallent. Des de l’oposició fiscalitzem però també proposem allò que nosaltres faríem si governéssim. Amb propostes transformadores i valentes, escoltant la ciutadania i avançant cap a una política més ètica. Construint Sallent des de dins l’Ajuntament però també des de fora, des del carrer.